Uudised
07.11.19

Farmi uued toorpudrud parandavad eestlaste kiudainetevaest dieeti

Farmi Piimatööstuse uued toorpudrud aitavad kokku hoida kallist aega ja suurendada eestlaste kiudainete tarbimist.

„Viimaste aastate suurimaks probleemiks eestlaste toidulaual on kiudainete rikka toidu vähesus ning toorpuder on uus alternatiiv traditsioonilisele pudrule, mis on eestlaste lemmik hommikusöök,“ lausus AS Farmi Piimatööstuse turundusjuht Helen Ojamäe. „Me kõik teame, et tervislik hommikusöök on hea päeva algus. Meie eesmärgiks on tutvustada tervislikku ning toidublogides meeletut populaarsust kogunud hommikusööki ka laiemale massile. Farmi toorpudrud aitavad hoida kokku väärtusliku aega, sest need on juba poeriiulil valmis,“ lisas Helen Ojamäe.

„Keskmine kiudainete sisaldus eestlaste toidulaual on umbes poole madalam riiklikest soovitustest,“ kinnitas Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses (TFTAK) mikrobioomi analüüsiga tegelev Kätrin Karu. „Paljud kiudained toidus pole inimese enda ensüümide poolt seeditavad ning seda teevad inimese eest bakterid. Erinevate mikroorganismide kogumit meie sooles nimetatakse soole mikrobioomiks ning terve ja tugev mikrobioom on hea tervise alustala. Bakterite peamiseks toiduks on meie toidus olevad kiudained, kusjuures eri liiki bakterid eelistavad eri tüüpi kiudaineid. Seega on lisaks kogusele oluline ka mitmekesine kiudaineallikate tarbimine,“ rääkis Kätrin Karu.

TFTAKi teadlase sõnul on tänu madalale kiudainete tarbimisele eestlaste hulgas langenud ka kiudaineid lagundavate mikroorganismide hulk ja mitmekesisus inimeste seedesüsteemis. „Sellega võib kaasneda suurem põletikega seotud bakterite hulk, mis võib pikaaegse defitsiidi korral mõjutada inimese soole tervist. Keskmine eestlane alustab liiga sageli söömist toidupüramiidi ülemisest otsast, kus asuvad madala toiteväärtusega maiustused ja snäkid, kuigi alustama peaks just alumisest osast, kus on kiudaineterikkad täisteraviljatooted ning puu- ja köögiviljad. Vale toitumine tekitab ebakõlasid soolestiku mikrobioomis ning sealt saavad alguse paljud terviseprobleemid ja haigused,“ märkis Kätrin Karu.

Farmi tervislikud ja kõrge kiudainesisaldusega toorpudrud on valmistatud jogurtist, millesse on lisatud kaerahelbeid, marju või puuvilju ning chia seemneid.

Tere AS (www.tere.eu) ja Farmi Piimatööstuse AS (www.farmi.ee) on Eesti juhtiv piimatööstuste grupp, mille konsolideeritud turuosa värskete piimatoodete turul on 40 protsenti ning tootevalikusse kuulub ligi 400 erinevat piimatoodet. Ettevõtte Jõhvis, Põlvas ja Viljandis asuvad piimatööstused varuvad igapäevaselt 500 tonni piima. Lisaks kohalikule turule ekspordivad ettevõtted toodangut 20 erinevasse riiki. Tere ja Farmi piimatööstuste neljas tootmisüksuses ja peakontoris töötab kokku 572 inimest.

Täiendav informatsioon:

Helen Ojamäe, AS Farmi Piimatööstuse turundusjuht

E-mail: helen.ojamae@farmi.ee

Kätrin Karu, AS TFTAK

E-mail: katrin.karu@tftak.eu


AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee