Krõbe muretainapõhi, oh-kui-kreemine kodujuustutäidis, pääl mahlakas
kirsstomatisalat - see geniaalne “kaks ühes” pirukas-salat sobib kevadesse kui
täpp i peale.
Põhja võid valmis küpsetada varem, see seisab
kuni nädala. Täidis tee enne serveerimist.
Koostisosad
4-6-le MURETAINAPÕHI: 3 dl nisujahu 1 dl täisteranisujahu 1 tl soola 150 g külma võid kuubikutena 3-4 sl külma vett
TÄIDIS: 400 g Farmi kreemist köögitoorjuustu 330 g Farmi klassikalist kodujuustu 1 sidruni riivitud koor soola ja musta pipart 500 g erivärvilisi kirsstomateid 2-3 sl hakitud tüümiani + mõned tüümianioksad 3 sl väärisoliiviõli + 3 sl
palsamiveiniäädikat peotäis Just Nature seemnesegu
Valmistamine
Tee tainas.
Sega kausis omavahel jahud ja sool. Lisa võitükid ja haki krabaga või näpi
sõrmedega, kuni võitükid on hernetera suurused. Lisa vesi ja mulju
võimalikult vähese sõtkunisega ühtlaseks tainapalliks. Vajuta pall
lapikuks, mässi toidukilesse ja aseta pooleks tunniks külmikusse, et jahu
saaks paisuda.
Kuumuta ahi
225 kraadini. Aseta 28-sentimeetrine lahtikäiva põhjaga pirukavorm
ahjuplaadile. Rulli tainas kergelt jahuga üle raputatud töölaual kettaks,
mis oleks nii suur, et katab vormi põhja ja ääred + veel kolm sentimeetrit
varu. Tõsta tainas rulli abil vormi, lase tainaäärel ühtlaselt üle vormi
ääre vajuda. See nipp ei lase tainal ahjus küpsedes alla vajuda.
Torka
kahvliga taina põhja augud. Suska vorm koos ahjuplaadiga ahju kõige
alumisele siinile küpsema. Kui tainas tundub tahenenud, umbes 10-13 minuti
pärast, võta plaat ahjust ja lõika väikese noa abil ülerippuv tainaäär
maha. Ääretükid jäta plaadile ja vupsa plaat uuesti ahju, nüüd keskmisele
siinile. Küpseta põhi 20 minutiga helepruuniks ja jäta vormi jahtuma. Kui
ääretükid lähevad liiga tumedaks, eemalda need enne. Need on kenad niisama
krõbistamiseks.
Võta
köögitoorjuust pool tundi enne täidise tegemist toatemperatuurile. Poolita
kirsstomatid, lisa hakitud tüümian. Sega oliiviõli ja veiniäädikas
omavahel, maitsesta soola-pipraga ja vala tomatitele. Sega ja jäta ootele.
Hõõru
toorjuust puulusikaga pehmeks, lisa kodujuust ja sidrunikoor, maitsesta
soola-pipraga. Kata pirukapõhi kodujuustukreemiga ja tõsta peale tomatid.
Saputa üle seemneseguga ja kaunista tüümianiokstega.
Kommentaarid
AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee