Antrekoot on parim steigi materjal. Marmorjas rasvaga läbikasvanud liha küpseb pannil või grillil eriti
mahlaseks. Antrekoodi küpsusaste võiks olla Medium Rare ehk pooltoores, või isegi Medium ehk
poolküps, kui rasvasilm tüki keskel on suurem. Siis jõuab rasv küpseda ega jää tooreks
Koostisosad
4-le
2-4 viilu antrekooti (2 x 500 g või 4 x 250 g)
8 oksa rosmariini + 8 küüslauguküünt
oliiviõli ja Farmi võid
Tzatziki (kurgi-jogurtikaste) 4-le
370 g Farmi 10% Kreeka jogurtit
1 suur kurk
2 suurt küüslauguküünt
1-2 sl Monin pure mündi kontsentraati
20 g hakitud tilli
värskelt jahvatatud soola ja pipart
kastme pinnale 2-3 sl väärisoliiviõli
Valmistamine
Võta liha tund enne küpsetamist toatemperatuurile. Kuumuta pann kuivalt tuliseks. Määri
steigi pind mõlemalt kokku oliiviõliga. Maitsesta ohtralt värskelt jahvatatud soola ja musta
pipraga vahetult enne pannile panemist või kohe pannilt võttes - erinevad koolkonnad 😀
Prae 1 suur või 2 väiksemat antrekoodi tükki korraga. Pane liha pannile ja keera pliidi kuumus kohe keskmise ja kõrge vahele. Küpseta ühte külge
45 sekundit, keera steik ümber ja prae teiselt poolt sama kaua. Viska pannile juurde lahke
tükk võid, pooled küüslauguküüned ja rosmariini oksad. Edasi küpseta steiki mõlemalt poolt
1 minuti kaupa, liha pinda praadimismahladega kastes. Kui liha sisetemperatuur on 55-65 kraadi (ära steiki üle küpseta!), tõsta antrekoot puidust
lõikelauale puhkama. Korda teis(t)e steigiga ja jäta seegi 5 minutiks lõikelauale puhkama.
Puhkamine on vajalik, et lihamahlad rahuneksid. Samal ajal tee tzatziki. Riivi kurk jämeda riiviga kaussi. Pigista kätega kurk mahlast kuivaks
ja nõruta teise kaussi. Riivi peene riiviga juurde küüslauk, sega sekka jogurt, mündi
kontsentraat ja till, nõrista peale õli. Lõika puhanud liha viiludeks, vala üle lõikelauale jäänud
lihamahlaga ja serveeri koos kastmega.
NB! Liha õiget küpsusastet saad kontrollida ka näpumeetodiga!
Pannil liha pinda näpuga vajutades peab õiges küpsusastmes ehk medium rare liha olema veel
kergelt vetruv.
Sama vetruv, kui katsud näpuga teise käe peopesas olevat pöidla “patja”, kui pöidla ja nimetissõrme
otsad on kokku pandud, nagu sa näitaksid käega “OK” märki.
Kui liha pind tundub väga pehme, küpseta veel. Kui liha pind enam ei vetru, oled steigi üle
küpsetanud
Kommentaarid
AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee