Retseptid
Otsi retsepte

SKYRche ehk lahtine pirukas köögiviljade ja suitsukanaga

Tuuli Mathisen

Toitev ja mahlane quiche-tüüpi pirukas, mis annab omaette välja omaette toidukorra mõõdu. Suitsukana annab pirukale toekust ja mõnusat kergelt suitsust maitset, köögiviljad aitavad aga piruka mahlaseks ja maitseküllaseks muuta. Tänud skyrile on pirukas ka igati taljesõbralik. Põhjaks kasutatud spelta- ja hirsijahu on tervislikumaks alternatiiviks tavapärasele nisujahule.


Koostisosad

Tainas:

1,5 dl speltajahu

1 dl hirsijahu

125 g võid

1 tl soola

1 munakollane

50 ml vett

Täidis:

2 sibulat, poolratastena

1 suvikõrvits, tükeldatuna

1 punane paprika, tükeldatuna

200 g suitsukana, tükeldatuna

100 g kirsstomateid, poolitatuna

oliiviõli

300 g Farmi skyri

2 dl koort

150 g juustu, riivituna

3 muna

4 sl jahu

sooja ja värskelt jahvatatud pipart


Valmistamine

Tükelda külmkapikülm või väikesteks tükkideks. Lisa jahu ja sool ning näpi sõrmede vahel purutaoline tainas. Lisa munakollane ja vesi ning vormi tainas ühtlaseks massiks. Võid kasutada ka köögikombaini taina valmistamiseks. Aseta tainapall kile sisse ja külmikusse.

Hauta hakitud sibulat pannil oliiviõlis umbes viis minutit. Lisa pannile tükeldatud suvikõrvits ja punane paprika. Hauta mõne minuti jooksul läbi, lisa ka suitsukana. Kuumuta kõik läbi ja maitsesta soola ja pipraga.

Tõsta tainas külmikust välja. Rulli jahusel pinnal tainas ümmarguseks kettaks, mille läbimõõt peaks olema ca 5 cm suurem kui koogivormi põhi. Tõsta lahtirullitud tainas ettevaatlikult vormi nii, et ta kataks vormi põhja ja küljed. Suru näppude abil tainas ühtlaselt vormi. Tõsta tainale küpsetuspaber ja kalla sinna peale kuivatatud oad, herned, riis või muu raskus. Küpseta põhja eelkuumutatud ahjus 180-200 kraadi juures ca 5-7 minutit. Tõsta siis raskus ära ja küpseta veel mõni minuti, kuni taina pind on kuivaks tõmbunud. Ära pruunista. Võta ahjust välja.

Tõsta pannil praetud köögiviljad ja suitsukana tainale. Sega skyr koore, muna, jahu ja umbes poole koguse juustuga ning maitsesta soola ja pipraga. Kalla saadud segu köögiviljadele ja kanale. Koputa vormi vastu lauda, et täidis ühtlaselt köögiviljadele valguks. Võid ka noa või kahvliga kergelt köögiviljatäidise läbi segada, et köögiviljad ja täidis ühtlaselt jaguneks. Lao täidisele poolitatud kirsstomatid. Puista peale ülejäänud riivitud juust. Aseta vorm 200 kraadini kuumutatud ahju ja küpseta ca 40 minutit. Serveeri soojalt.


Kommentaarid

AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee