Retseptid
Otsi retsepte

Küpsetamata kihiline porgandikook

Tuuli Mathiesen

Kaunilt kirkavärviline küpsetamata siidise vahekihiga ja tarretunud apelsini-porgandi pealiskattega kook on mõnus täiendus porgandikookide maailmas. Koos apelsinimahlaga suudab meie vana hea köögivili porgand väga mõnusa ja koogi tarbeks sobiva maitsekombinatsiooni moodustada.

Kogus: 8-10-le (22-24 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm)

Valmistamisaeg: 20 minutit + tarretumiseks vajalik aeg



Koostisosad

Koogipõhi:

150 g Digestive küpsiseid

50 g võid

50 g sarapuupähkleid

Köögikreemi-porgandi vahekiht:

2 porgandit, keedetuna

1 dl värskelt pressitud apelsinimahla

400 g Farmi Köögikreemi, toorjuustu või Skyri, toasoojana

2 dl 35%-list koort

1 dl rafineerimata roosuhkrut

1 tl vanillisuhkrut

Veidi jahvatatud kardemoni

6 lehte želatiini


Porgandi-apelsini želee:

2 dl porgandi-apelsinimahla

2-3 sl Vana Tallinna likööri

2 sl rafineerimata roosuhkrut

3 lehte želatiini


Valmistamine

Purusta küpsised ja pähklid köögikombainis peeneks. Sega sulatatud võiga ja suru küpsetuspaberiga kaetud 22-24 cm koogivormi põhjale.

Vahekihi jaoks keeda porgandid pehmeks ja püreesta blenderis või köögikombainis ühtlaseks. Vajadusel lisa veidi apelsinimahla, kui segu jääb liiga kuiv. Vahusta koor koos suhkru ja vanillisuhkruga ning sega juurde toasoe toorjuust. Lisa ka kardemon. Paisuta želatiinilehti külmas vees mõned minutid. Kuumuta siis apelsinimahl ja sulata želatiinilehed kuuma mahla sees. Sega veidi kreemisegu apelsinimahla sisse ja ühenda siis omavahel želatiini-mahlasegu ja kreemi-porgandisegu. Kalla koogipõhjale ja aseta vähemalt paariks tunniks külma.

Katte jaoks paisuta želatiinilehti külmas vees mõned minutid. Kuumuta siis kastrulis apelsinimahl koos suhkru ja likööriga ja sulata seal sees nõrutatud želatiinilehed. Kalla saadud segu ettevaatlikult kreemi vahekihi peale ja aseta jahedasse vähemalt kolmeks-neljaks tunniks või seniks, kuni kihid on täiesti tarretunud ja kook lõigatav.


Kommentaarid

AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee