Toorjuustukookidest jm kokkamisnippe

Kuidas teha parimat toorjuustukooki?

25 nippi kuidas teha maailma parimat juustukooki

  1. Küpsiste purustamiseks pane nad kilekotti ning rulli nt taignarulliga peeneks. Loomulikult võib küpsiseid purustada ka köögikombainis.
  2. Võiga segatud küpsispuru tuleb küpsetuspaberiga kaetud või võitatud vormi põhja (ja soovi korral külgedele) pressida väga tihkelt kinni, muidu võib juhtuda äpardus- küpsisetükid tõusevad täidise kallamisel pinnale.
  1. Ära võta liiga suurt vormi! Vorm peaks saama täis peaaegu ääreni. Retseptid, kus on kasutatud ca 600-800 g toorjuustu, sobivad  ca 20-24 cm läbimõõduga vormi
  2. Parim vorm toorjuustukoogi küpsetamiseks on eemaldatava põhja ja külgedega
  3. Täidise valmistamise ajaks on mõistlik panna küpsisepõhjaga kaetud vorm külmutuskappi, jääb pärast krõbedam
  4. Võta kõik koostisained enne segamist toatemperatuurile. Ainete soojenemine võib võtta aega kuni 30 minutit
  5. Kui vahustad mune eraldi, siis tea- munakollane vahustub paremini soojana või toatemperatuuril
  6. Munavalge vahustub paremini külmana
  7. Kui kasutad marju, siis sega need eelnevalt kindlasti tärklisega, liigne (sulav) vesi või marjamahl pole toorjuustu konsistentsile hea
  8. Võimalusel eelista rasvasemat toorjuustu, see annab koogile parema maitse ning konsistentsi. Sel põhjusel ei maitse kohupiimakook niisamuti kui toorjuustukook. Loe alati toodete pakenditelt koostist!
  9. Kui retsept ei näe just teistmoodi ette- tasub toorjuust enne munade jm koostisainete lisamist eraldi läbi segada.
  10. Vajadusel võid toorjuustu kergelt soojendada mikrolaineahjus, on pärast lihtsam segada.
  11. Toorjuustu on mõistlik segada koos suhkruga- suhkur aitab samuti vältida tükkide ja õhumullide teket
  12. Kui kasutad liiga külma toorjuustu, on oht üle segada. Segusse jääb õhku, mis tekitavad õhumulle ja omakorda põhjustavad valmis koogi pragunemist. 
  13. Täidist sega ainult kuni koostisainete segunemiseni. Ära üle sega. Liiga palju õhku koogis pole hea- vt punkt 14
  14. Aseta ahju põhja veevann, et hoida niiskust. Teine võimalus on katta koogivorm seest ja väljast kahekordse fooliumiga, et vältida vee sattumist koogi sisse ning asetada koogivorm küpsema kuuma veega täidetud (mis ulatub u poole koogi kõrguseni) veevanni.
  15. Parim soovituslik küpsetamistemperatuur on 160-165 kraadi. Aga jälgi kindlasti retseptis antud soovitusi
  16. Küpsetamise ajal ära ava ahjuust vähemalt esimese poole tunni jooksul
  17. Kas kook on valmis saad testida, kui raputad kergelt koogi vormi- ainult keskmine osa peaks kergelt võdisema. 
  18. Kui kook kipub liiga pruuniks küpsema, kata kook pealt fooliumiga
  19. Valmis kook jahuta aeglaselt näiteks jahtuvas ahjus- u tund, tõmbetuule eest kaitstud kohas
  20. Jahtunud, kuid veel soojal koogil  tee noa või spaatliga ring umber koogi vormi siseservade st lõika nö kook vormist välja
  21. Hoia külmikus, kergelt kaetuna. Säilib kuni 4 päeva. Sügavkülmutatud kooki võid säilitada kuni 2 kuud
  22. Enne lauale panemist hoia juustukooki toatemperatuuril ca 30 min - siis on maitse parim
  23. Kui koogi pind siiski küpsetamise käigus pragunes, kaunista enne serveerimist vahukoore, glasuuri või marjadega 


Toorjuustukookide retseptid leiad siit
AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee