Suhkur, laktoos ja siirup piimatoodetes

Kas kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup on halvem kui suhkur

Inimkeha eelistatud energiaallikas on glükoos (üks tüüp suhkrut). Teist suhkrut fruktoosi saab samuti kasutada energiaks senikaua, kuni maksa glükogeenivarud on täis. Kui aga fruktoosi enam energiaks ei ole võimalik kasutada, muudetakse see rasvhapeteks.

Varasemad uuringutulemused panid meid uskuma, et fruktoos võib põhjustada rasvunud maksa haigusi, samuti insuliiniresistentsust ja ülekaalu. Seega väidetakse tihti, et kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup on ebatervislik, kuna see sisaldab palju fruktoosi.

Vedelal kujul maisisiirup sisaldab olenevalt tootmismeetodist umbes 42-55 protsenti fruktoosi. Sukroos ehk lauasuhkur on 50 protsenti fruktoos. Kui sa ei tarbi üle 100 g suhkrut päevas, siis see -8 protsenti kuni +5 protsenti fruktoosisisalduse vahe ei oma mingit tähtsust.

Tõde: Kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup ja lauasuhkur on tervise seisukohast väga sarnased. Kuigi maisisiirup võib sisaldada kohati rohkem fruktoosi, on see erinevus tühine.

Veel infot siit.

Autor: Merle Antson
AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee