KKK piimast, müüdid ja faktid

Miks poepiim ei lähe hapuks ?

Tänapäevase tehnoloogiaga pastöriseeritud piima sisse jääb piimhappebaktereid väga vähe ja hapnemist ei toimu, samuti on kaasaegne toorpiim sageli liiga puhas s.t baktereid on vähem kui endistel aegadel. See on ka põhjuseks, miks pakipiim ei lähe hapuks, vaid rikneb.

Loe lisaks

Miks või on nii kallis?

Kõik algab piima hinnast. Praegu maksavad tööstused farmeritele piimaliitri eest laias laastus 30 senti. Piimas on rasva ligi 4 protsenti, võis on rasva aga 80–82 protsenti ehk 20 korda rohkem.

Loe lisaks

Kas piima segatakse veega?

Lehmapiima rasvasisaldus on 3–5 protsenti. Poepiima rasvasisaldus on aga vaid 2,5 või 3 protsenti. Kas poepiima tegemisel tembitakse rammusat lehmapiima veega?

Loe lisaks

Mida tähendab piima homogeniseerimine?

Toorpiim on oma olemuselt emulsioon- segu piima-rasvagloobulitest ning mitmesugustest tahketest ainetest ja veest. Jättes toorpiima seisma tekib pinnale rasvagloobulitest moodustuv rasvakork, millest allapoole jääb nö rasvavaba piim- sisuliselt lõss.

Loe lisaks

Kas piima tehakse piimapulbrist?

Tartu Postimees, Vilja Kohler 1. veebruar 2013

Hannes Mootse, EMÜ toiduainete tehnoloogia labori juhataja:
See on kuulujutt, selline asi on vähetõenäoline. Piimapulber on kallis, sest piima peamise koostisosa ehk vee välja aurustamine on väga energiamahukas töö. Lehmapiimas on 12,7 protsenti kuivainet: 3,7 protsenti rasva, 3,4 protsenti valku, 4,8 protsenti laktoosi ja 0,7 protsenti mineraalaineid ehk tuhka. Ülejäänud ligi 87 protsenti piimast on vesi. Kuulujutte võivad tekitada piimapulbrist toodetud laktoosivabad piimad, õigemini piimajoogid. Aga neid Eestis ei valmistata.

Loe lisaks

Piimamüüdid: Piimatooted ei tee paksuks!

kirjutas Age Viira , Naistemaailm  19 juuli 2010  
Eesti Piimaliidu tegevdirektor Tiina Saron kummutab piima ja piimatoodetega seotud müüdid.
  1. Piimatooted teevad paksuks
  2. Süsivesiku- ja valgurikkaid toiduaineid nagu kartul ja piim tuleks süüa eraldi
  3. Piimatoote lühem säilivus viitab tervislikumale tootele
  4. Piimaga pole pärast säilivusaja ületamist kodus enam midagi teha
  5. Väikese rasvasisaldusega piim on tervislikum kui tavaline piim
  6. Eesti inimesed tarbivad suhteliselt palju piimatooteid

Loe lisaks

Miks piim?

Miks piim? Millest piim koosneb ning miks on ta meie organismile vajalik.

Põlvepikkunegi teab, et piim teeb terveks ja tugevaks. Piim ja piimatoodetest saame umbes 75% vajaminevast kaltsiumist ning lisaks kaltsiumile on piimas ja piimatoodetes veel teisigi olulisi vitamiine ja mineraale.

Loe lisaks

Piimanduse sõnastik

Termiseerimine on toorpiima kuumutamine vähemalt 15 sekundit temperatuuril 57-68 * C. Seda tehnoloogilist võtet kasutatakse näiteks pehmete Prantsuse hallitusjuustude valmistamisel

Loe lisaks

Mis juhtub pastöriseeritud piimaga?

Pastöriseerimise eesmärk on hävitada haigusttekitavad mikroobid ning tagada piima ohutus ja kõrge kvaliteet.

Pastöriseerimine on piima kuumtöötlemine alla 100*C juures. Pastöriseerimise eesmärk on eelkõige inaktiveerida patogeenne mikrofloora ja tagada piima toiduohutus. Mikroorganismide inaktiveerimise efektiivsus peab olema suurem kui 99%, patogeensete mikroorganismide suhtes 100%. Pastöriseerimise tulemusena pikeneb piima säilivusaeg.


Loe lisaks

Kas liiga suur valgukogus võib põhjustada luu- ja neerukahjustusi

Süsivesikuid ja rasvasid süüdistatakse tihti terviseprobleemide põhjustamises. Ka kolmas makrotoitaine saab oma osa meedia tähelepanust. Nimelt süüdistatakse valku luu- ja neerukahjustuste põhjustamises.

Loe lisaks

Kas toidust saadud vitamiinid on paremad kui toidulisandite vitamiinid

Kui tihti olete kuulnud, et päris toit on parem kui toidulisandid? Seda on korrutatud niivõrd tihti, et sõnal «looduslik» on positiivne varjund ja sõnal «sünteetiline» või «keemiline» negatiivne varjund.

Loe lisaks

Kas "kõlblik kuni" ületanud toodet tohib süüa?

Realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäeva ehk “Kõlblik kuni” märgistust kasutatakse kiirestirikneva toidu sh piimatoodete puhul, mis oma koostise tõttu on soodne keskkond riknemist põhjustavate mikroorganismide kasvuks ja paljunemiseks ning mis seetõttu võib muutuda ohtlikuks  inimese tervisele.  Märgitud kuupäev näitab, et selle kuupäevani tagab tootja toidu ohutuse ja nõuetekohasuse neil tingimustel, mis on märgitud pakendile ( piimatoodetel tavaliselt +2..+6 C).

Loe lisaks

AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee