Kuidas valmib jogurt, kodujuust jt piimatooted

Kohuke

Sõna "kohuke" on 1972 aasta sõnavõistluse tulemusena kasutusele tulnud ja käibesse kinnistunud uudissõna. Enne seda kasutati nimetusena Kohupiimajuustuke.
Toote venekeelne nimetus- juustuke, tulebki sõnatüvest "juust"

Kohukese retsept töötati tollases NL-s välja 1930-datel aastatel. Kohukese segu sisaldas kohupiima, võid ning suhkrut

Esimesed kohukesed polnud üldse mitte magusad, vaid pigem soolased- nende koostises oli pipart ning kaneeli
Nõukogude Eesti kauplustesse jõudsid kohupiimajuustukesed 1950. aastatel ja neist sai tõeline kultustoode. 1980. aastatel muutusid kohukesed defitsiidiks — siis olid maiasmokad õnnelikud iga kord, kui poest oli õnnestunud neid leida.

1990. aastate algul ilmusid kohukesed taas lettidele. Tootjad mõtlesid neile välja üha uusi maitseid ja täidiseid, nii et tänapäeval võtab poe kohukeselett silme eest kirjuks.

loe kohukese ajaloost ka siit.

Autor: Farmi PT


AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee